Składniki:
pół piersi z kurczaka lub 20dkg piersi z indyka
2 małe dynie lub 1/4 dużej
3-4 marchewki zależnie od wielkości
6-8 ziemniaków zależnie od wielkości
1-2 pietruszki zależnie od wielkości
1-2 cebule zależnie od wielkości
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilkucentymetrowy kawałek pora
natka pietruszki
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek (może być olej)
opcjonalnie: sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
Wykonanie
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na dowolne kawałki o wielkości ok. 1 cm. Jeśli chodzi o dynię, najlepiej pokroić ją najpierw na paski o szerokości do 2 cm, po czym wyjmujemy gniazda nasienne i dopiero kroimy. Kroimy mięso na kilkucentymetrowe kawałki. Pamiętając o zasadach gotowania warzyw, zagotowujemy pół sporego garnka wody, wsypujemy sól i wlewamy oliwę lub olej. Wrzucamy marchewkę i pietruszkę z przyprawami. Po 20 minutach wrzucamy mięso i resztę warzyw. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody (choć zupa im gęściejsza, tym lepsza). Gotujemy 25 minut. Dodajemy masło i wyłączamy zupę. Na talerzach posypujemy natką pietruszki. Jeśli lubimy, możemy dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Moje dzieci kochają tę zupę. Jest lekkostrawna, mogą ją jeść niemowlęta od 6. miesiąca życia, smakuje mimo braku soli i pieprzu.
Sugestia:
By zupa była bardziej treściwa i mógł się nią najeść do syta również Twój partner, możesz dodać więcej mięsa i/lub kaszę jaglaną.
Jeśli masz szybkowar, koniecznie go użyj. Wystarczy wtedy wrzucić wszystko na raz (na dno marchew i pietruszka, potem dynia i ziemniaki, mięso, cebula i przyprawy), zalać oliwą i gotować 15 minut (oczywiście od momentu gotowości szybkowara). Na koniec wystarczy dolać wody w razie potrzeby i dodać masło.
Zupę oczywiście możesz zmiksować lub zblendować, jeśli lubisz kremy lub wolisz podać dziecku papkę.
Smacznego!