Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the themeisle-companion domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /dane/www/psychozytywnie/wp-includes/functions.php on line 6121
Czy na pewno umiesz gotować warzywa?

dieta

Warzywa to samo zdrowie, ale… gdy wie się, jak je jeść. Warto wiedzieć, że warzywa w większości są lepsze i zdrowsze po obróbce cieplnej. Jak je przyrządzać, by były smaczne i zachowały jak najwięcej wartości odżywczych?


Gotowanie na parze

Ten sposób jest najlepszy z dwóch powodów: po pierwsze, warzywa zachowują dzięki jego zastosowaniu zapach i kolor, a po drugie najmniej z nich „ucieka”. Warto pamiętać, by gotowanie trwało najkrócej, jak to możliwe. Jak długo? To zależy od warzywa i jego jakości oraz świeżości. Na pewno lepiej nie dogotować niż przegotować (wyjątkiem są oczywiście ziemniaki).

Gotowanie w wodzie

Warzywa wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody w jak najmniejszej możliwej ilości. Proces ma być krótkotrwały i odbywać się pod przykryciem. Wyjątek stanowią warzywa zielone (z wysoką zawartością chlorofilu), takie jak fasolka, groszek, brokuły czy szpinak, które gotujemy odkryte.
Warzywa pomarańczowe, jak marchew i dynia gotujemy z dodatkiem oleju roślinnego, ewentualnie masła. Warzywa czerwone, jak buraki, czy czerwona kapusta gotujemy nieobrane z dodatkiem soku cytrynowego lub odrobiny octu.
Warzywa kapustowate, w tym kalafior, gotujemy z odrobiną cukru i masła lub mleka.
Idealny do gotowania warzyw jest szybkowar.

Smażenie

Powinno trwać jak najkrócej i odbywać się na tłuszczu roślinnym – oleju rzepakowym lub oliwie. Najlepiej użyć woka, by móc odkładać warzywa na ścianki i wrzucać kolejne o krótszym czasie gotowania. Najlepiej unikać tego rodzaju obróbki cieplnej lub stosować ją jak najrzadziej.

Pieczenie lub grilowanie

Sprawia, że wiele cennych składników wyparowuje. Ponadto potrafi uczynić warzywo przesuszonym, twardym i bez smaku. Aby tego uniknąć, warto piec je pod przykryciem lub zawinięte w folię z dodatkiem tłuszczu i odrobiny soli lub innych dodatków wspomnianych przy temacie gotowania. Warzywa zielone nie nadają się do pieczenia.

Smacznego!


Marta Osińska-Białczyk

Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.